Kisaraportti – Winter War 2014

Lupailin viime postauksessa kirjoittavani tarkempaa analyysiä kisalajeista myöhemmin, joten tässä se nyt tulee! Heittelen vielä muutamia juttuja tähän alkuun… Päällimmäisenä ajatuksena kisoista jäi tosiaankin mieleen uskomaton yleisö, joka eli vahvasti kisasuorituksissa mukana kannustaen ihan aamusta alkaen. Aivan mahtavaa! Kisat olivat mielestäni hyvin järjestetty, homma pelasi ja lisäpisteitä vielä isosta kylmäaltaasta, johon urheilijoilla oli mahdollisuus pulahtaa vaikka jokaisen lajin jälkeen. Itse kävin altaassa 3 kertaa.

Kisoihin valmistautuminen ja pelitaktiikan luominen sujui omalta kohdin paremmin kuin koskaan ennen. Suurimmat syyt tähän lienevät olevan aiemmista kisakokemuksista oppiminen ja se, että tällä kertaa tiesin olevani “yksi parhaista”. Jos mietin vaikka viime kevään Regionaaleja, niin silloin lähdin vähän nöyristelemään ja minun oli niin sanotusti pakko laittaa kaikki peliin joka suorituksessa, koska kisoissa oli niin älytön taso. Silloin mentiin ihan täysillä heti ekasta lajista lähtien ja viimeisenä päivänä olinkin niin loppu, että on suorastaan ihme, että sain niinkin hyviä suorituksia aikaseksi. Nyt lähdin tekemään suorituksia sillä ajatuksella, että säästelen mahdollisuuksien mukaan ja oman tekemisen lisäksi siis tarkkailin muiden vauhtia lajeissa, joissa siihen oli mahdollisuus.

Laji 1 + 2
Row 7,5k
Rest 2min
Row 2k

Jos tämä laji olisi tullut eteeni vuosi sitten niin olisin joutunut paniikkiin. Soutu on mielestäni epämiellyttävää ja tylsää ja juoksen paljon mielummin kuin soudan. Olen kuitenkin pakottanut itseni soutamaan kesästä asti pari kertaa viikossa, joten se ei ole enää niin kamalaa kuin ennen. Olen nykyisin varmaan ihan hyvä soutaja. Oli kuitenkin tosi vaikea arvioida mitä vauhtia kannattaisi lähteä soutamaan, koska pisin matka jonka olen soutanut, on 5 kilsaa. Silloinkin soudin tosi hidasta vauhtia. Pienten testailujen jälkeen päätin, että vedän ekan 7,5k rauhallisesti (alle 2:10) ja soudan sitten 2k kovempaa jos vielä jaksan. Ajattelin, että sijoitus top 10 paikkeilla olisi riittävän hyvä minulle tästä lajista. Soudin suurimman osan matkasta 2:05 – 2:08/500m vauhtia. Vastus oli 2 ja stroke rate hitaimmillaan 16. Käytin tätä superhidasta palautustyyliä, koska pelkäsin että takapuoleni puutuu muuten jo parin kilsan jälkeen ja loppu olisi liian tuskaista. Soutu tuntui helpolta ja aika meni yllättävän nopeasti. Mietin koko ajan vauhdin lisäämistä, mutta entä jos en jaksaisikaan? Ja mitä jos jalat menisivät ihan jumiin? Vasta melko loppupuolella uskalsin lisätä vauhtia. Viimeiset 1-1.5k vauhti oli 2:00 paikkeilla ja lopussa jopa vähän alle. 2 kilsan matkalle laitoin vastuksen 3 ja vauhti pyöri siinä 2:00 molemmin puolin. En hyytynyt tässäkään. Sijoituin molemmissa souduissa kahdeksanneksi, joten suunnitelmien mukaan meni.

Perjantai-illalla käytiin saunassa ja annettiin suihkulla kylmä-kuumahoitoa jaloille. Illalla en kuitenkaan saanut nukuttua kun syke tuntui niin voimakkaana ja löi nopeasti. Välillä oli kuuma ja sitten oli kylmä. Kello soi 5:25. Paikat tuntui ihan hyviltä. Käytiin aamupalalla ja lähdettiin kisapaikalle, jossa piti olla klo 7. Vaikka paikat tuntuivat ihan hyviltä, niin huomasin kuitenkin melko nopeasti, että syke nousee kattoon samantien kun liikun. Tuntui siltä, etten ollut palautunut illan soudusta. Tämä ajatus aiheutti pieniä lisätykytyksiä sydämessä. Seuraavaksi julkaistiin kolmas laji, jota osasimme odottaa illalla kisa-areenalta otetun kuvan perusteella…

Laji 3.
4 rounds for time:
9 Burpee over the box
12 Pull up
15 KB Swing 24kg
Shuttle run

Laji oli siis sama kuin viime vuonna, nyt siihen oli vain lisätty yksi kierros. Olin pettynyt. Olisin toivonut, että myös naisilla olisi ollut Chest to bar leukoja kuten miehillä oli. Myös swingit tuntuivat ikävältä ajatukselta, koska käteni olivat olleet jumissa koko viikon ja jo edeltävällä viikolla, ja tiesin, että swingit heti ekassa lajissa eivät ainakaan edes auttaisi seuraavien lajien suorittamista. Strategia oli suorittaa burpee boxihypyt mahdollisimman hitaasti, tykittää leuat nopeasti ja swingit putkeen. Suunnitelma piti aika hyvin. Lähdin rauhallisesti ja nopeiden leukojen avulla pääsin aina siinä kohtaa muiden edelle. Viimeisellä kierroksella olin ihan hyvässä johdossa, joten swingeissa en viitsinyt enää puristaa toistoja väkisin yhteen. Mielessä pyöri kuitenkin koko ajan ajatus siitä, että forkut eivät toivu lajista ikinä jos nyt laitan kaiken peliin. Aikani oli lopulta 8:25 ja se riitti lajissa toiseen sijaan kun aiemmassa erässä Annika Vahomäki oli vetänyt homman alle 8 minuuttiin. Outo juttu, jota myös ihmettelin mielessäni kesken lajin oli se, että tuomarini alkoi kahdella ekalla kierroksella laskea leukojani vasta toisesta toistosta lähtien. Uskoisin, että ekatkin toistot olivat ihan hyväksyttäviä eikä hän siis mitään no reppiä niistä antanutkaan. Ei vaan laskenut niitä. Mun oli tarkoitus kysyä häneltä lajin jälkeen, että miksi näin oli, mutta en sitten muistanut 😀

Nousin tässä vaiheessa kolmannelle sijalle. Seuraavana oli vuorossa taitolaji, johon oli ujutettu jostain syystä mukaan myös rinnallevetoja kyykyn kautta. Laji pisteytettiin kahdessa osassa. Käsilläkävelymetrit ja toes to barit laskettiin yhteen, sama tehtiin rinnallevedoille ja muscle-upeille. Jokaista liikettä tehtiin kahden minuutin ajan maksimitoistomäärä ja välissä oli aina minuutin lepo. Jo etukäteen osasin arvailla, että muscle-uppien merkitys tulee naisilla olemaan aika vähäinen kun alle tehdään niin paljon kaikkea muuta ja palautumisaika on lyhyt. Ehkä olisi ollut järkevämpää laittaa muscle-upit treenin alkuun ja käsilläkävelyt loppuun. Laji meni siis näin:

Laji 4.
2 min AMRAP
Handstand walk
—1min rest—
2 min AMRAP
Squat clean 50kg
—1min rest—
2 min AMRAP
Toes to bar
—1min rest—
2 min AMRAP
Muscle-up

Käsilläkävelytaktiikkani oli simppeli, edetä nopeasti ja pitkälle. Lähdinkin liikkeelle speed walking meiningillä, jolloin ikäänkuin “juoksen” jaloilla samalla kun etenen käsilläni. Näin pystyn liikkumaan melko nopeasti. Ensimmäiset kaksi kertaa (16m/suunta) menikin ihan näppärästi, mutta 2 minuuttia olikin yllättävän pitkä aika, joten lopussa hyydyin aika pahasti. Olisikohan lopputulos ollut 62m. Tämän jälkeen tuli siis rivet, joissa naisilla oli tosi kevyt paino. Ei se paino toki siinä kohtaa niin kevyeltä tuntunut, reidet oli heti hapoilla ja sain oikein punnertaa kyykystä ylös joka kerta. Tässä tein 17 toistoa ja jäi snadisti harmittamaan, etten tehnyt lopussa vielä yhtä toistoa, koska aikaa siihen olisi ollut. En vaan halunnut tehdä sitä 🙂

Toes to barit meni ihan hyvin ja tein niitä muistaakseni 35. Sitten oli vuorossa muscle-upit. Olin aivan loppu. Forkut oli loppu jo ekan lajin swingeista ja toes to barit ei kyllä yhtään auttanut tilannetta. Kun olen väsynyt niin mulla on tapana lähteä heittämään jalkoja tosi korkealle, välillä ne menee niin korkealle, että toistot ei ole enää hyväksyttyjä… Nyt sain 2 muscle-uppia jotenkin punnerrettua, mutta kolmannessa jalat sitten karkasi jo liian korkealle. Sijoituin käsilläkävely-toes2bar -combossa kolmanneksi ja rive-muscle-upeissa jaetulle toiselle sijalle. Vähän jäi harmittamaan, etten puristanut sitä yhtä riveä, koska silloin olisi irronnut jaettu ykkössija.

Nousin kilpailussa toiselle sijalle. Seuraavaksi oli vuorossa lounastauko, jonka jälkeen jatkettiin Snatch Ladderilla. Tämä laji siis tiedettiin jo etukäteen ja naisten painot siis loppuivat 70 kiloon. Etukäteen tiesin, että se olisi hyvinkin mahdollista nostaa, mutta nyt olo ei ollut ollenkaan hyvä. Tein pari ensimmäistä nostoa raakana ja sen sen jälkeen minun oli tarkoitus siirtyä tekemään nostot kyykyn kautta. Jotenkin nostot tulivat kuitenkin koko ajan enemmän tai vähemmän raakana ja muutenkin tekniikka tuntui olevan hakusessa. Epävarmasta fiiliksestä huolimatta nostot onnistuivat joka kerta ja kun suoritin neljää viimeistä nostoa niin olin ainoa areenalla jäljellä oleva kilpailija. Yleisö mylvi, joten ei siinä kai olisi edes kehdannut olla nostamatta painoja ylös 😉 Fiilis viimeisen noston (70kg) oli huikea. En usko, että mulle on ikinä hurrattu niin paljon kuin sinä hetkenä. MIELETÖNTÄ!

Tässä vaiheessa siirryin kisan johtoon. Seuraava laji oli jossain mielessä pettymys: Boxihyppyjä ja kevyitä thrustreita. Onneksi laji kesti kuitenkin vain 5 minuuttia. Naisten painot oli kautta linjan kevyempiä miesten vastaaviin verrattuna. Syksyn selkävaivojen jäljiltä boxihypyt on jäänyt omalta kohdalta aika vähäisiksi ja olen siis melko tietoisesti vältellyt niitä.

Laji 6
5 min AMRAP
3 Thruster 35kg
3 Box jumps 60cm
6 Thruster
6 Box jumps
9…12…

Taktiikka oli selkeä: Lähteä rauhallisesti ja tarkkailla samalla mitä muut tekevät. Tämä onnistui hyvin. Sain koko ajan tehtyä pientä etumatkaa muihin verrattuna. Tein kaikki thrusterit putkeen paitsi 15 toiston kierroksella pätkin thrusterit 10-5. Tässä vaiheessa huomasin, että olen sen verran johdossa, ettei ole mitään hätää enää. Tein loppuun vielä 11 boxihyppyä. Voitin lajin (86 reps) ja etumatkani ennen finaalia oli 49 pistettä.

Olimme uumoilleet, että finaalissa olisi ainakin wallballeja (tolpissa oli targetit) ja bar muscle-uppeja (speal-barit). Itse odotin juurikin bar muscle-uppeja innolla, koska mielestäni taitoliikkeiden rooli oli toistaiseksi ollut melko olematonta eli vain päivän toisessa lajissa oli jotain taitoliikkeitä. Pettymys oli melkoinen kun ensin näin paikalle rahdatut soutulaitteet ja kuulin mitä laji piti sisällään.

Laji 8 + 9
500m max effort row
—-
50 Unbroken Double unders
25 wallball
3 rope climb
5m rack lunge 35kg
10 Shoulder to overhead 35kg
5m rack lunge 35kg
25 wallball
2 rope climb
10m rack lunge 35kg
10 STOH 35kg
10m rack lunge 35kg
25 wallball
1 rope climb
15 m rack lunge 35kg
10 STOH 35kg
15m rack lunge 35kg
Sprint

Siis se, että saatiin kisaan vielä kolmaskin laji soutua, oli mielestäni ihan älytöntä. Soudun rooli oli aivan liian suuri! Siis 3/9 lajia soutua! Soutu kuitenkin selkeästi suosii pidempiä kavereita. Naisten puolella tällä ei tokikaan ollut niin suurta vaikutusta kun suurin osa porukasta on suunnilleen samanpituisia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, mutta miesten puolella vaikutus oli huomattavasti suurempi. Siellä pisimmät kaverit oli yli 190 senttisiä ja sitten siellä oli mukana myös Pate, joka on maksimissaan 165 senttinen. Sen lisäksi että pitkät hyötyivät soudusta niin finaalilajissa oli myös wallballeja ja köysikiipeilyjä, joissa pituudesta on hyötyä. En muuten ymmärtänyt sitäkään, että köysikiipeilyjen määrä vähentyi joka kierroksella (köysi oli muutenkin naurettavan lyhyt), mutta wallballien määrä pysyi samana. Naisilla oli taas suhteessa kevyempi paino kuin miehillä, mutta ei se kyllä minua tässä kohtaa haitannut, koska olin ihan loppu muutenkin 🙂

En siis ollut innoissani finaalilajista ja lähdin siihen sillä ajatuksella, että yritän vaan tehdä tasaisen suorituksen ja että minun ei tarvitsisi ottaa lajivoittoa, koska etumatkaa oli jonkin verran muihin verrattuna. Soutuun laitoin vastukseksi 3, koska en halunnut väsyttää reisiä. Se meni mielestäni ihan hyvin ja sijoituin siinä kolmanneksi ajalla 1:46 häviten voittajalle vain yhden sekunnin. Sitten piti tehdä 50 tuplaa putkeen. Jos mokasi kesken hyppyjen, piti aloittaa alusta. Tein 2 tai 3 epäonnistunutta yritystä ennen kuin onnistuin. Kaksi kertaa kävi niin, että naru otti jotenkin kiinni edessä olevaan teipattuun viivaan ja sotkeennuin naruun. Yritin hakea kohtaa, jossa naru ei osuisi viivaan, mutta se oli hankalaa, koska tilaa ei ollut. Emppu ja muutama muu oli jo lähtenyt jatkamaan lajia eteenpäin, mutta onneksi en ollut ihan yksinäni hyppimässä narua vaan muutama muukin kamppaili narun kanssa. Sain lopulta kuitenkin 50 tuplaa kasaan ja lähdin helpottuneena jatkamaan eteenpäin. Wallballit pilkoin miljoonaan osaan.

Köysikiipeilyjen rooli oli tosiaan aika olematon. Juuri ennen lajin alkua tajusin, että Reebokin painonnostokengät, jotka olin laittanut jalkaani juuri wallballien takia, on tosi huonot köysikiipeilyssä. Toisaalta köysikiipeilyä oli niin vähän, että ei sillä olisi niin suurta merkitystä. Eikä sillä ollutkaan. Välillä vähän takkusi köyden kanssa, mutta ei se haitannut. Eturäkkikävely meni ihan hyvin ja pushjerkit tein aina putkeen. Tanko piti laskea hallitusti alas, joten pyrin välttämään turhia tangon laskuja kesken matkan. Pari kertaa ote oli eturäkissä yhden sormen varassa ja tangon hallittu laskeminen oli melko haastavaa, mutta onnistuin kuitenkin etenemään ilman sakkoburpeita. Jossain vaiheessa lajia huomasin olevani yhtäkkiä johdossa. Tämä oli mielestäni tosi outoa, koska itsestä tuntui, että wallballien kanssa meni iäisyys. No eipä siinä mitään, otin tästäkin sitten yllättäen lajivoiton!

Voitin lopulta 70 pisteen erolla toiseksi tulleeseen Emilian. Meidän salille tuli siis kaksoisvoitto naistenkisassa ja sitähän me oltiin lähdetty hakemaankin! Itsellä oli muutenkin koko ajan tavoitteena mestaruus, joten homma meni siis suunnitelmien mukaan. Olen kyllä yllättänyt, että se tuli niin suurella marginaalilla etenkin kun mietin kisalajeja, joista suurinosa ei todellakaan ollut itselle niin vahvoja lajeja. Snatch Ladder nyt tietysti oli ihan mulle tehty ja taitolajistakin pidin. Muuten olisin toivonut enemmän taitoa vaativia kehonpainoliikkeitä kuten käsinseisontapunnerruksia, pistooleja tai niitä bar muscle-uppeja sekä isompia painoja wodeihin. Luulen, että lajeissa oli ajateltu kisojen kuvaamista telkkuun ja haluttiin siis saada finaalistakin sellainen, että kaikki pystyvät sen suorittamaan ilman ongelmia (paitsi jos tuplat takkuaa…).

Vaikka nyt kritisoin lajeja jonkin verran niin olin kuitenkin ihan tyytyväinen kokonaisuuteen. Kyllähän ne lajit nyt näytti mulle ainakin jotenkin sopivan… 😀 Ei mulla muuta kun kiitos!

Winter War 2014

Advertisements

2 responses to “Kisaraportti – Winter War 2014

 1. Moikka Saara,

  Lueskelin jostain tuosta Winter Warista ja olipa hauska kun tänne sattumalta päädyin. Isot onnittelut voitosta! Mahtavaa! Mielenkiintoinen laji ja jollen käyttäis ihan kaikkea liikenevää aikaani kiipeilyyn, niin varmaan tällaista voisin itsekin harrastaa 🙂

  terkuin

  Maarit

  Jos ihmettelet kuka Maarit, niin voit käydä tarkistamassa naaman mun blogista: http://painovoima2.blogspot.fi/

  • Kiitos Maarit! Ja tuttu naamahan sieltä tosiaan paljastui kun kävin sun blogia kurkkimassa 🙂 Mä kävin just perjantaina ekaa kertaa kiipeilemässä ja oli kyl tosi mielenkiintoista ja hauskaa puuhaa, että en yhtään ihmettele miks olet moiseen touhuun hurahtanut 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s