Helsinki Showdown – kisaraportti

Viikonloppuna oli Helsinki Showdown kisat, joiden voisi sanoa menneen jopa yli odotusten. Lähdin aika löysin rantein kisaamaan enkä oikein tiennyt mitä voisin itseltäni odottaa, vai voisinko odottaa oikein mitään, sen verran rikkonaista kesän harjoittelu on kuitenkin ollut. En tiedä johtui se siitä vai jostain muusta, mutta mua ei käytännössä jännittänyt yhtään vaan joka kerta lähdin tosi rauhallisin mielin tekemään lajeja. Pientä jännitystä aiheutti kuitenkin etukäteen se, mitä tapahtuu kun koitan kyykätä 90 kilon kanssa…

Aamulla kisapaikalle piti raahautua jo ennen klo 7:30, joten aamupala piti vetäistä aika kiireellä naamariin. Aamulla käytiin läpi lajit 1 ja 2, jotka suoritettiin ennen lounastaukoa. Laji 1 oli tyttötreeni eli Elizabeth, jota en ollut tehnyt aiemmin.

Laji 1.
“Elizabeth”
21-15-9
Power Clean 45kg
Ring Dip

Laji oli ehkä vähän yllättävä, koska rengasdippien tuomarointi voi olla melko haastavaa. Alkukesästä tuli tehtyä aika paljonkin dippejä, mutta loppukesästä mun yläkroppa meni sellaseen superjumiin, että vähän on dippailut jääneet vähäisiksi. Lämmittelypaikalla ei myöskään päässyt kokeilemaan dippejä, joten kisataktiikka piti suunnitella lennosta. Etukäteen kuitenkin ajattelin, että rinnallevetoja kannattanee pilkkoa jonkin verran heti ekassa setissä ja dippejä tekisin maksimissaan 3 kerrallaan. Tällä taktiikalla laji tuntui ihan kivalta ja dipit sujui helposti pikkutauoilla. Vikassa dippisetissä uskalsi vähän lyhentää pausseja ja vikat toistot jo vähän tuntuikin käsiin. Sepä ei siinä vaiheessa enää haitannut vaan homma tuli vedettyä ihan hyvässä tahdissa pakettiin. Aikani oli 4:48 ja sillä irtosi 4. sija. Vaikea sanoa miten olisi käynyt jos olisin lähtenyt tekemään lajia kovempaa, ehkä olisin hyytynyt totaalisesti, ehkä en, mutta näin laji tuntui ainakin suht miellyttävältä.

Laji 2.
“BEEPING SQUAT & PRESS”
Every 6 seconds perform a back squat at 90kg until failure.
2 min break
Every 6 seconds perform a push press at 50kg until failure.

Kakkoslajissa joutuisin siis kyykkäilemään vähän isommilla painoilla kuin mitä nyt on hetkeen tullut kyykättyä, joten selän kannalta vähän jännitti, että pystynkö tekemään sen jälkeen vielä muut lajit. Testasin lämmittelyssä pari kyykkyä 90 kilolla ja selkä tuntui kestävän ihan hyvin, joten periaattessa lähdin ihan luottavaisin mielin tekemään lajia. Ei toki ollut hajuakaan millaisia toistomääriä tässä pitäisi pystyä tekemään. Idea oli siis se, että aina kun kello piippasi 6 sekunnin välein piti suorittaa kyykky. Homma jatkuisi niin kauan, että kyykky jäisi kesken tai muuten vaan päättäisi lopettaa kyykkäämisen. Tämän jälkeen oli 2 minuutin breikki ja sitten suoritettiin sama homma pushpressin kanssa. Alussa kyykyt tuntuivat helpoilta ja ensimmäisenä inhottavalta alkoi tuntumaan tangon pitäminen takaräkissä. Olkapäät meinasivat kramppailla enkä oikein saanut asentoa enää muutettua. Tuntui siltä, ettei kukaan meidän erässä lopettaisi kyykkäilyä, joten mäkin sitten vaan jatkoin. Viimeisen viiden toiston ajan mietin joka kerta kyykyn jälkeen, että nyt mä lopetan ennen kuin mun selkä katkee, mutta vedin sitten aina “vielä yhden”. Lopulta tein 28 kyykkyä ja sen jälkeen heitin tangon maahan. Parhaat mimmit kyykkäsivät yli 50 kertaa mikä on aika hullu juttu, varsinkin kun 2 minsan jälkeen piti vielä tehdä push pressejä! Pushpresseissä pahinta oli ehdottomasti tangon pitäminen eturäkissä. Se tuntui melkein heti tosi pahalta, mutta koitin sinnitellä mukana hetken aikaa. Sain 14 toistoa tehtyä ja ennen vikaa toistoa olin kyllä jo jossain ihan älyttömässä asennossa, joten hyvä että homma jäi siihen. Tämä oli mun huonoin laji, sijoitus vasta 10.

Kakkoslajin jälkeen tuntui, että selkälihakset meni puoliksi jo johonkin kramppiin ja jalat oli ihan makaroonia. Selkä ei kuitenkaan muuten tuntunut pahalta, lihakset vaan reagoivat kun joutuivat vähän hommiin 🙂 eli periaatteessa tämä oli positiivinen juttu. Lounaan jälkeen oli vuorossa kolmas laji, joka oli saatu tietää etukäteen.

Laji 3.
“SKILL SPRINT”
For time
50 Double unders unbroken
20m Handstand walk
3 Rope climb
20m Handstand walk
50 Double unders unbroken

Testattiin tämä tosiaan treeneissä kun laji julkaistiin ja tein sen hitusen alle 3 minuuttiin. Tuplat piti siis hyppiä ilman mokia sekä alussa, että lopussa ja myös käsilläkävelyssä, jota oli yhteensä 20 metriä kerrallaan, piti päästä 4 metrin matka aina putkeen tai joutui palaamaan uudelleen sen neljän metrin matkan alkuun joka jäi kesken. Kun testasin lajia niin huomasin, että köysikiipeilyjen jälkeinen käsilläkävely alkoi jo tuntui olkapäissä ja vikat tuplat oli siksi aika inhottavat, joten ihan nasta laudassa ei välttämättä kannattaisi mennä, jotta vikat tuplat tulisi varmemmin putkeen. Lähdin hyppimään ekat tuplat rennosti ja rauhallisesti, vedin käsilläkävelyn putkeen ja tein köysikiipeilyt rauhallisesti, mutta ilman turhia taukoja. Kun lähdin tekemään toista käsilläkävelyä niin se tuntui yllättävän helpolta, joten vedin myös sen putkeen (treeneissä tein tämän kahdessa osassa). Islantilainen oli jo aloittanut tuplat kun pääsin perille, mutta kun katsoin taakse niin näin, että muut olivat reilusti perässä. Vedin pari kertaa syvään henkeä ja lähdin hyppimään. Kun olin hyppinyt noin 10 tuplaa niin islantilainen mokasi ja joutui aloittamaan tuplat alusta. Tässä kohtaa tajusin, että ei hitto, mähän voitan tän! Tuplat tuntui tosi helpoilta enkä epäillyt hetkeäkään ettenkö olisi saanut niitä hypittyä putkeen. Eli siitä tuli mun eka lajivoitto ajalla 2:57, ai että kun on mukavaa toi voittaminen 😀

Nousin tässä kohtaa kisan kolmanneksi, mutta pistetilanne oli tiukka. Seuraava laji ei ollut varsinaisesti mikään mun suosikki. Neloslajissa oli 17 minuutin aikakatto ja lopussa oli vielä mun tän hetkiset inhokit (selän takia) eli boksihypyt. Toivoin, ettei sinne asti ehdittäisi…

Laji 4.
“THE CHIPPER”
35 calories on Assault bike
50 Shoulder to overhead with axle 40kg
50 Toes to bar
50 Dumbbell snatch (alternating) 20kg
50 Box over jump 50cm

Laji alkoi siis assault pyörällä, jota meidän salilla ei ole, joten eipä taas oikein tiennyt mitä tahtia sitä kannattaisi vetää. Onneksi lämmittelyssä pääsi kuitenkin vähän testailemaan pyörää, joten ihan hyvillä mielin lähdin sitä polkemaan. Pyöräily meni ihan mukavasti, mutta seuraavana vuorossa olevat ylöstyönnöt tuntui raskailta. Taisin tehdä ekassa setissä niitä 8 ja mietin, että tästä tulee pitkä ja tuskainen treeni! Ylöstyönnöt tuntui siis raskailta ja kyllä joutui toes to baritkin tekemään jossain tuhannessa osassa. Tanko oli tosi liukas ja teki mieli repiä käsiteipit koko ajan pois, mutta en jaksanut. Seuraavana vuorossa olleet käsipainotempaukset tuntui kanssa heti jaloissa tosi raskailta, joten päätin, että nyt ei saa pysähtyä vaan on tehtävä koko ajan tasaisesti työtä. Taisin mennä tempauksissa muutaman mimmin ohi ja kun tulin boksin yli hyppyihin niin jouduin ikäväkseni toteamaan, että aikaa oli aivan liikaa jäljellä! Ei auttanut kun alkaa hyppimään, mutta onneksi pystyin askeltamaan boksin päältä alas, koska kukaan ei ollut ihan mun kintereillä. Tarkkailin koko ajan tilannetta, että jos joku olisi meinannut ottaa mut kiinni niin olisin alkanut hyppimään boksilta alas, koska nopealla reboundilla hyppiminen on huomattavasti nopeampaa, mutta se olisi ollut ihan myrkkyä mun selälle. Lopulta mulla taisi jäädä vain 2 hyppyä suorittamatta kun aika vihdoinkin loppui. Sijoitus oli 5.

Tässä kohtaa päivää paikat alkoi olemaan aika morjens, mutta vielä oli finaali jäljellä. Finaaliin pääsi 10 parasta ja finaali oli kaksiosainen. Tavallaan finaalilajit kuulosti tosi kivoilta, mutta kroppa alkoi olemaan aivan loppu niin siinä mielessä painot kuulostivat melko haastavilta. Lisäksi finaalilajien välissä oli vain 2 minuuttia lepoaikaa, joten se teki viimeisestä osasta vielä haastavamman.

Laji 5.
COUPLET 1.
10 Bar muscle up
10 Squat snatch 60kg
10 Bar muscle up

2min rest

Laji 6.
COUPLET 2.
20 pistols 16kg (alternating)
10 Clean & Jerk 80kg
20 pistols 16kg (alternating)

Lämmittelyaikaa ei ollut paljoa, eikä bar muscle-uppeja tai lisäpainopistooleja päästy tietystikään edes kokeilemaan. Sain kuitenkin tehtyä muutamia tempauksia ja kerran otin myös treenipainon eli 60 kiloa. Se tuntui ihan helpolta. Rinnallevetoa ja työntöä kokeilin vain 65 kilolla, koska en halunnut rasittaa selkää enempää ennen kuin oli pakko. En oikeastaan miettinyt mitään taktiikoita sen kummemmin, lähdin vaan katsomaan miltä tuntuu. Lopulta päädyin tekemään ekat bar muscle-upit putkeen, koska ne tuntui niin helpoilta. Tempaukset tein aika rauhassa, en halunnut mokata nostoja ja sainkin ne ihan hyvin lopulta tehtyä. Kun menin tekemään vikoja bar muscle-uppeja niin aika monta mimmiä oli jo tangossa roikkumassa. Lähdin tekemään toistoja ja kun oli enää 4 toistoa jäljellä, ajattelin, että voishan ne kaikki vaikka putkeen tehdä. Kun mulla oli enää yksi toisto tekemättä huomasin, että vastustajien tuomareilla oli vielä useampi sormi pystyssä. Tajusin, että jos vedän sen vikan toiston vielä niin mähän voitan sen lajin! Ja sieltä mä sen sit väkisin väänsin, ei se mikään kaunis ollut, mutta tiesin kyllä, että mä pystyn sen tekemään. Päivän toinen lajivoitto tuli ajalla 4:43, 6 sekuntia ennen islannin tyttöä, jonka kanssa oltiin ainoat, jotka sai suoritettua lajin loppuun.

Toipumisaikaa ei ollut paljoa vaan kohta piti lähteä kiskomaan pistooleja 16kg kuula messissä. Tuli sellainen fiilis kun olisin ollut jossain hidastetussa filmissä. Jalat oli niin loppu eikä oikein jaksanut pitää kuulastakaan kiinni. Pistoolit tuli kuitenkin tehtyä ja seuraavaksi oli vuorossa rinnalleveto-työnnöt. En saanut pidettyä keskikroppaa kasassa vaan lysähdin jotenkin kyykkyyn tangon kanssa ja totesin, et täältä ei muuten sitten nousta. Tuli vähän epätoivoinen olo ja aloin pelkäämään, että selkä menee kun en jaksa pitää pakkaa kasassa. Tuntui myös siltä, että ympärillä kaikki kiskoo tankoa hirveetä tahtia ylös. Hengähdin hetken ja sitten vedin jotenkin rumasti raakana tangon rinnalle, kuristin hetken itseäni tangolla niin, että henki vaan pihisi ja siitä jotenkin repäsin sen vielä suorille käsille. Jotenkin onnistuin tekemään tuon saman operaation vielä kaksi kertaa ennen kuin aika tuli täyteen, joten yhteensä toistoja tuli 3. Olin kyllä niin helpottunut kun aika loppui! Tässä osassa sijoitukseni oli lopulta viides, joten ei se tainnut muillekaan helppoa olla. Vain yksi naisista ehti tehdä kaikki rinnalleveto-työnnöt, mutta hänkään ei ehtinyt tekemään lajia läheskään loppuun ennen aikakattoa.

Kaiken kaikkiaan oli kyllä hyvät kisat! Oma loppusijoitus oli tavallaan ikävästi juuri neljäs kun rahapalkinnot jaettiin vain kolmelle parhaalle, mutta kyllä oli 3 kovaa euroopan huippunaista kärjessä. Lajit oli monipuolisia ja haastavia ja järjestelytkin toimi hienosti. Yleisöä olisi voinut olla enemmänkin kun tilaa olisi kuitenkin jäähallissa riittänyt, mutta kyllä hallissa oli ihan hyvä tunnelma tälläkin yleisömäärällä. Toivottavasti tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna!

Advertisements

4 responses to “Helsinki Showdown – kisaraportti

  1. Oot sä kyllä vaan kova mimmi! Ihan superhieno suoritus, harmitti ihan hulluna kun en päässykään kattomaan.

    Mistä eventistä tykkäsit eniten/mikä tuntui että sopi sulle parhaiten? Millä ihmeellä tollasesta rykäsystä palautuu? 😀

    • Kiitos 🙂 yllättäen tykkäsin eniten lajeista, jotka voitin eli lajit 3 ja 5. Ja ehkä toi vitoslaji, jossa oli bar muscleuppeja ja raskaita tempauksia oli kaikista hauskin. Toistaiseksi palautuminen onkin vielä kesken eli kyllä siinä ainakin mun kohdalla menee useampi päivä!

  2. Hieno raportti! Olipas kova laji toi 6 sekunnin välein 90kg kyykky, 28 on hurja määrä mutta toi yli 50 kertaa tuntuu jo aivan älyttömältä. Hyvinhän sulla meni muutenkin vaikeuksien jälkeen 🙂

    Ai siellä ei ollut katsomot täynnä? Musta vähän tuntuu että lakipiste alkaa olemaan saavutettu cf buumissa, kisoja alkaa olemaan jo aika paljon ja ihan Winter Warinkin kohdalla isoin ensihuuma on ohitettu. Uusilla tapahtumajärjestäjillä voi olla vähän vaikeaa sovittaa puitteita tai lippujen hintoja jos ja kun tilanne nyt on muuttunut tai muuttuu vielä lisää.

    • Kiitos Mika 🙂 en kyllä ehkä näkisi niin että ensihuuma on ohitettu vaan uskon että yleisöä tulee kiinnostamaan crossfit jatkossakin. Showdownin tapauksessa tilanne oli se että katsomoon olisi mahtunut varmaan 8000 katsojaa joten vaikka paikalla lähes 2000 tyyppiä olisi ollutkin niin aika vähältä se noissa puitteissa näyttäisi. Lisäksi lippujen hinnat oli kyllä vähän turhan suolaiset

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s