Open 16.1 ja painonnoston SM-kisat

Viime viikolla alkoivat karsinnat CrossFittaajien huipputapahtumaan eli CrossFit Gameseihin. Meillä on tällä kaudella tähtäimessä saada Openeista tiimi läpi Regionaaleihin eli Euroopan ja Afrikan yhteisiin aluemestaruuskisoihin. Pieniä mutkia on ollut jo alkutaipaleella pienten loukkaantumisten ja sairastelujen takia, mutta toivotaan, että saadaan porukka pois sairastuvalta ja täyteen iskuun. Seuraavat 5 viikkoa siis jännitetään (ja vähän stressataan) lajeja sekä omia ja kavereiden suorituksia. Ensimmäinen karsintalaji julkaistiin torstain ja perjantain välisenä yönä ja tulos lajista pitää olla syötettynä aina seuraavan viikon maanantain ja tiistain välisenä yönä. Toisin sanoen suorituksia voi tehdä perjantaista maanantaihin.

Openien lisäksi mulla oli viikonloppuna toinenkin haaste tiedossa nimittäin olin ilmoittautunut painonnoston SM-kisoihin. Ilmoittauduin kisoihin ihan viime hetkillä, koska alkuvuoden selkäongelmien takia en oikein tiennyt olisiko kisoihin järkeä lähteä varsinkin kun Openit käynnistyivät samaan aikaan. Jätin päätöksen kisoihin lähtemisestä kuitenkin hautumaan ja ajattelin, että katson ainakin ensin miten mun selkä toipuu Winter Wareista. Lisäksi mietin, että mun olisi ehkä järkevämpi osallistua 63kg sarjaan, mutta kun heidän kisansa olisi jo lauantaina ja 69 kiloisten vasta sunnuntaina niin sunnuntai sopi paremmin mun aikatauluihin. Open on mulle kuitenkin tärkeämpi, joten ensimmäinen Open-laji oli tarkoitus tehdä heti perjantaina, joten kisaaminen lauantaina olisi ihan hölmöä, etenkin kun Open-lajin sisällön sai tietää vasta perjantaiaamuna.

Selkä ei yllättäen kipeytynyt Winter Wareista, joten olin sellaisella 60-50 prosentilla menossa kisaamaan, mutta “virallisen” päätöksen kisoihin lähtemiseksi jätin kuitenkin ihan viime hetkille. Tilasin kisa-asun kuitenkin pari viikkoa ennen kisoja, sillä vaikka mä en nyt kisaisi niin olisihan sillä käyttöä kuitenkin myöhemmin. Olin kuitenkin maksanut jo lisenssimaksun niin kyllä mä siis johonkin kisoihin olin joskus tänä vuonna menossa. Valmistauduin kuitenkin koko ajan enemmän Openeihin kuin painonnostokisoihin, mutta kyllä mä vähän useammin tein jotain painonnostoharjoitteita viimeisten parin viikon aikana kuin normaalisti. En kuitenkaan hirveän isoihin painoihin mennyt vaan enemmän mentiin siellä 70-80 prosentin nostoissa.

Kerran treeneissä tein helpon 75kg tempauksen pari viikkoa ennen kisoja, mutta sen jälkeen seuraavissa treeneissä tempaukset tuntui tosi raskailta enkä noussut painoissa varmaan 65 kiloa ylemmäs. Nostot oli siis ihan hyviä, mutta raskaita, joten en viitsinyt lisäillä painoja. Työntöjä en taas oikein ollut tehnyt ollenkaan niiden ekojen kisojen jälkeen, jotka oli joulukuun alussa. Winter Wareissa tosin 92,5kg rinnalleveto tuntui kevyeltä ja viikko ennen kisoja tein etukyykky+työntöyhdistelmän 95 kilolla, joka tuntui myös silloin kevyeltä. Kisaviikolla tein keskiviikkona muutamia työntöjä 85 kilolla, koska silloin olin jo melko varmasti lähdössä kisoihin, joten oli pakko kokeilla vähän miltä nostot tuntuu.

Perjantaiaamuna sitten selvisi, että ensimmäinen Open-laji olisi 20 minuuttia pitkä! Historian pisin Open-laji siis. Open 16.1 meni näin:
20 min AMRAP
7,5 m overhead lunge 30kg
8 burpees
7,5 m overhead lunge 30kg
8 chest-to-bar pull-ups
Ihan sairaasti askelkyykkyjä eli kunnon pakarajumi tilaukseen! Lämmittelin lajiin vähän huonosti eli en nostanut tarpeeksi sykkeitä etukäteen, koska en tajunnut, että melkein koko 20 minsaa mentäisiin maksimisykkeillä. Toistomäärät oli kuitenkin niin pieniä kerrallaan, että koko ajan pystyi liikkumaan ja syke siis pysyi tapissa koko ajan. Tuli lähdettyä ehkä vähän liian kovaa, joten lopussa vauhti hyytyi. Tiesin heti, että tulen tekemään lajin vielä uudelleen. Mun etukäteissuunnitelmana Openeissa on, että eka kerralla testataan miltä laji tuntuu ja sitten toisella kerralla pystyy paremmin suunnittelemaan miten suoritusta voi parantaa. Lähdettiin siitä sitten Aneten kanssa vielä heittämään pieni Helsingin keikka tsekkaamaan Reebokin ensi kauden mallistoa, joten sehän oli erittäin palauttava reissu 😀

Lauantaina tein parit terävät nostot ja kokeilin ekaa kertaa mun painnonostoasua. Sunnuntaina startattiin sitten pirteinä kohti Porin painonnostolavoja klo 6:45. Haettiin matkalla vielä Roguen varastolta mulle uusi nostovyö, koska mun vanha vyö on kuulemma liian leveä painonnostokisoihin. Oltiin kisapaikalla joskus 9:15 ja sieltä heti huudeltiin mua punnitukseen. En tiennyt, että sinnekin oli joku järjestys missä kuuluu mennä, mutta nyt tiedän sitten senkin. Nyt kun olin isojen tyttöjen sarjassa nostamassa niin olin saanut syödä aamulla ihan rauhassa munakasta, joten eipähän ainakaan mikään painonveto veisi terää mun nostoista vaan kyllä se olisi sitten se Open 16.1 tai jännitys 🙂 Vaaka näytti 64,92, joten jäi siihen muutama kilo vielä varaa vaikka olin kyllä tankannut viikolla parhaani mukaan.

Pakarat oli kyllä edelleen aika kosketusarat, mutta totesin lämmittelyssä, ettei se tuntunut vaikuttavan mun tempauksiin mitenkään. Lämmittelynostot sujui hyvin ja vikan noston otin 73 kilolla, jonka olin ilmoittanut punnituksessa mun aloituspainoksi. Olin kuitenkin suunnitellut aloittavani 75 kilolla, joten sillä mä lopulta lähdin liikkeelle. Vitsi, että mua jännitti kun menin ekaa kertaa lavalle! Nosto oli ihan kamala, mutta onneksi se kuitenkin nousi. Sydän pamppaili tuhatta ja sataa vielä kauan noston jälkeen. Heitettiin aluksi mun seuraavaksi painoksi 78kg, mutta kun edellinen nostaja ei saanut 76 kiloa ylös niin päätin korottaa 80 kiloon, koska mä halusin päästä kokeilemaan vielä uutta ennätystä. 80 kiloa olen siis nostanut kerran aiemmin, mutta tää oli vasta kakkosnosto, nousi tai ei niin seuraavaksi kokeilisin uutta peeärrää! En ollut vieläkään oikein tyytyväinen nostoon, mutta sieltä se nousi ja seuraavaksi ennätyksen kimppuun. Vikaan nostoon 82 kiloa, se oli mun paras nosto ja tuntui aika helpolta! Mä olin niin onnellinen tässä vaiheessa. Mä olin käynyt kisaa mielikuvaharjoituksena läpi edellisiltana ja homma meni ihan nappiin!

Työntölämpässä pakaroissa alkoi tuntua heti ja muutenkin tuntui aivan hiton raskaalta. Tein vikan lämmittelynoston 90 kilolla ja oli ihan hullun raskasta ja työntö oli niin ruma, ettei olisi ikinä mennyt läpi lavalla. Mun haaveissa oli nostaa tässä uusi ennätys, koska ne muutamat kerrat kun olin päässyt tekemään vähän isompia rinnallevetoja niin oli tuntunut tosi kevyeltä. Olin ilmoittanut aloituspainoksi 88 kiloa ja mun piti nostaa se 91 kiloon, mutta empäs nostanutkaan. Nyt mua alkoi jännittämään, että saanko edes sitä 88 kiloa kunnialla nostettua. Taas eka nosto oli ihan kamala, mutta kuitenkin hyväksytty, joten olin helpottunut, koska sain tuloksen. Heitin haaveet ennätyksistä tässä kohtaa romukoppaan, tein seuraavan noston 91 kilolla ja onnistuin. Meillä oli siinä ilmeisesti jonkin sortin pronssikamppailu käynnissä kahden muun mimmin kanssa ja kaikki nostettiin seuraavaksi 94 kiloa. Mä olin vikana vuorossa ja muut epäonnistui mua ennen. Toisella tytöllä oli vielä yksi nosto jäljellä ja hän oli mua painavampi, joten jos meillä olisi sama tulos niin mä olsiin pronssilla. Mun olisi varmaan kuulunut korottaa painoa vikaan nostoon niin hänen olisi pitänyt yrittää vielä isompaa painoa, mutta mä aattelin, että en kyllä halua kokeilla nostaa kiloakaan enempää, koska pakarajumi oli alkanut tuntua myös alaselkään ja sehän ei ole hyvä merkki ei. Mä kävin sitten nostamassa sen 94 kiloa ja vika nosto oli taas mun paras tai ainakin työntö tuntui helpoimmalta. Tää toinen mimmi ei saanut 95 kiloa nostettua, joten otin siis tästäkin pronssia niin kuin yhteistuloksissakin. Mun sarjassa oli siis ihan Suomen ykkösnostajat Anna Everi ja Anni Vuohijoki, jotka oli ehkä pikkusen eri tasolla kun me muut 😀

Painonnoston SM-kisat oli kyllä ihan hauska kokemus, joten kannatti käydä. Suorituksissa onnistuminen on paljon kiinni myös hermojen hallinnasta, koska jos tulee pienikin moka tai keskittymisen herpaantuminen niin yksi nosto menee hukkaan ja nostoja on kuitenkin vain 3 per liike. Meininki kisoissa oli hyvin erilaista kuin CrossFit-kisoissa ja huoltajien rooli on ilmeisesti aika isossa osassa painonnostossa. Meidän huoltopoikien tyyli taisi erota aika paljon painonnostopiirin meiningistä, koska me saatiin ihan itse päättää mitä nostetaan eli sai mennä omien fiilisten mukaan mikä on ainakin mulle tärkeetä. Ja olipa jotenkin hassua, että mä tein vaan 6 nostoa ja sain palkinnoksi 3 mitalia ja yhden pokaalin 😀 Kisat oli myös kropalle yllättävän rankka kokemus, koska automatkalla alkoi särkemään koko lantion seutu ja alaselkä ja kun päästiin kotiin niin olin aivan loppu. Nuokuin sohvalla jo ennen seiskaa ja kömpisin sänkyyn joskus ysin jälkeen. Maanantaina sai onneksi nukkua pitkään, mutta ajatus Open-lajin uusinnasta tuntui kyllä vähän vastenmieliseltä. Pakaraosasto aivan hirveessä jumissa, kroppa ihan voimaton ja sitten pitäisi taas vetää maksimisykkeillä 20 minsaa?!

Lämmittelyssä tuntui raskaalta, mutta yritin ajatella postiivisesti. Lähtisin vähän rauhallisemmin liikkeelle ja sitten vaan piti taistella. Treeni ei tällä kertaa tuntunut alussa läheskään niin pahalta vaan reilu kymmenen minsaa meni ihan jees. Viimeiset kierrokset oli kyllä aikamoista taistelua, mutta tiesin olevani vähän paremmassa vauhdissa kuin ekalla kerralla, joten en luovuttanut vaan painoin loppuun saakka ja tulos paranikin muutamalla toistolla eli ei ollut turha keikka 😀 Tää treeni ei ollut ihan mun wheelhousea kun chest to bareja oli noin vähän ja treeni oli niin pitkä, mutta tämä on sitä CrossFittiä, kaikessa pitää olla hyvä, jos haluaa pärjätä!

7 responses to “Open 16.1 ja painonnoston SM-kisat

 1. Paljon onnea painonnoston mitaleista Saara! Olet ehdoton crossfitin kuningatar täällä Suomessa, käyt korjaamassa kaikki kultamitalit cfkisoista ja sitten vielä painonnoston sm-kisoissa mitaleita kun vastassa oikeat painonnosto naiset 🙂 Mahtavaa!

  • saaralaaksonen

   kiitos Aino 😊 niin ihan hyvin kisat on kyllä menneet kun ottaa huomioon et olen tämmöinen raihnainen vanhus 😉

 2. Onnittelut hienosta debyytistä! Oli hienoa nähdä sun vilpitöntä onnistumisen riemua lähietäisyydeltä. Kuuden onnistuneen noston putki on kovaa kamaa – ja vielä ekoissa SM-kisoissa! Erityisesti tempauksessa pääsit hämmästyttävän lähelle Annaa ja Annia.

  • saaralaaksonen

   Kiitos Mika! Päivän kunto oli sen verran arvoitus etukäteen että riemulla ei ollut rajaa onnistumisten jälkeen 😄

 3. Paljon onnea Saara ja tsemppiä openeihin! 🙂 Hei osaisitko suositella hyvää sykemittaria, joka sopii crossfit harjoitteluun (vai kuinka paljon/ käytätkö itse mittaria)? Olen miettinyt sellaisen hankintaa mutta kun hinnat ovat niin katossa koitan miettiä tarkkaan.

  • saaralaaksonen

   Kiitos Henna 🙂 mä käytän sykemittaria tosi paljon treeneissä, aluksi mulla oli käytössä Suunnon Quest joka on ihan hyvä perusmittari, mutta aloin kaipaamaan lisätoimintoja (mm gps) niin vaihdoin Suunnon Ambit3 josta olen tykännyt todi paljon. Se maksaa toki useamman satkun, mutta jos tulee esim lenkkeilytyä niin toi gps-toiminto on ihan ehdoton, joten mielestäni se on investoinnin arvoinen kapistus! Itse tykkään enemmän Suunnon kuin Polarin mittareista, Suunto on myös paljon tyylikkäämpi 😀

   • Moi ja kiitos vastauksesta 🙂 Kiva kuulla olen itse asiassa katsonut juuri tuota samaa Suunnon mittaria (ambit 3 sport), sopii erinomaisesti lenkkeilyyn ja myös uintiin! Kiva kun ei lenkille tarvitse raahata puhelinta ja puhelimen gps sovellusta mukana 🙂 + hyvä, että toiminut ja kannattaa myös crossfitissa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s